Overslaan en naar de inhoud gaan

cursus Jachthondeninstructeur

Algemene informatie cursus Jachthondeninstructeur

Het aantal liefhebbers van het werken met jachthonden stijgt sterk. Het opleiden van jachthonden voor het gebruik in de praktijk is nog steeds het oorspronkelijke doel, maar er is ook een sport ontstaan waarin mensen heel veel tijd en energie willen steken en waarin men het hoogste wil bereiken. Maar voor het zover is, moet gewerkt worden aan een degelijke basis waarop baas en hond vaardigheden kunnen uitbouwen. Met deze ontwikkeling groeit ook het aantal instructeurs, hondenscholen en workshops.

De cursus Jachthondeninstructeur is bedoeld voor instructeurs die opleidingen verzorgen voor het werk na het schot, de Standaard Jachthondenproef (SJP), Meervoudige Apporteerproef (MAP) en Working tests (OWT). Het is de taak van de instructeur om nauwkeurig te kijken of de voorjager en zijn hond toe zijn aan een nieuwe stap en of hij de vorige stap voor 100 % beheerst en uitvoert. Slechts met een degelijke basis kan een jachthond zich in de praktijk ontwikkelen als onmisbare schakel. En kan een hond scoren op hoog niveau op de proeven. Deelname aan de cursus staat open voor instructeurs jachthondenopleiding. Voorrang deelname: instructeurs die in het bezit zijn van het Certificaat Kynologisch Instructeur en/of lesgeven namens de Jagersvereniging onder auspiciën van de Provinciale Jachthondencommissaris.

Accreditatie

De Commissie Kynologisch Instructeur van de Raad van Beheer kent vooralsnog geen accreditatiepunten toe aan de cursus of aan het examen.

 

 

Inhoud cursus Jachthondeninstructeur

De cursus Jachthondeninstructeur bestaat uit vier dagen: drie lesdagen en een examendag. Op de lesdagen wordt 's morgens de theorie uit het cursusboek behandeld en 's middags vindt het praktijkgedeelte plaats. Hierbij wordt daadwerkelijk lesgegeven aan voorjagers met hun hond op alle niveau's. Op de vierde dag wordt een theorie- en een praktijkexamen afgenomen. Als cursist ontvangt u een in heldere taal geschreven cursusboek met duidelijke afbeeldingen en foto's in kleur. Het boek is ook goed te gebruiken als naslagwerk. De belangrijkste onderwerpen die in het cursusboek worden behandeld:

 • Jachthondenrassen
 • Zintuigen van honden
 • Didactische vaardigheden
 • Opbouw lesprogramma
 • Puppy-jachttraining
 • Algemene uitgangspunten
 • Basistraining C-onderdelen
 • Basistraining B-onderdelen
 • Basistraining A-onderdelen
 • Training Meervoudige Apporteerproeven
 • Training Orweja Working Tests

 

Data

De eerste cursus vindt plaats op de zondagen 4, 11 en 18 maart 2018. Het examen wordt afgenomen op zondag 25 maart 2018.

Docenten

Jantine Veldhuyzen, Piet Schaafsma, Jan Peter Spierenburg

Locatie

Jachthuis Beukenrode Beukenrodelaan 2 3941 ZP Doorn

Kosten

Kortingsprijs voor leden van de Jagersvereniging: € 650.- (incl. 21% btw) Voor niet leden is het deelnamegeld: € 750.- (incl. 21% btw) Deze bedragen zijn inclusief het cursusboek, de koffie/thee en de lunch.

Cursuslocaties

Zodra de inschrijving is geopend, wordt hier de cursuslocatie vermeld.

Kosten

€ 750,00