Overslaan en naar de inhoud gaan

Jacht met eendenkooi

Eendenkooi

Een eendenkooi is een jachtmiddel, maar niet zomaar eentje: de jacht met een eendenkooi is een vorm van lokjacht volgens een al eeuwen oude vangmethode om eendensoorten te vangen.

Een eendenkooi is een plas met in de verschillende hoeken of windstreken krom lopende sloten, vangpijpen genaamd. De kooiplas en de vangpijpen zijn rondom afgeschermd, meestal met riet of rietschermen. Eén zijde van de vangpijp is geheel afgesloten. De andere zijde heeft twee openingen, een in- en uitgang, of de rietschermen zijn opgesteld als coulissen. Het geheel is omgeven door het "kooibos" wat meestal bestaat uit voor de regio karakteristieke bomen en struiken. Dit zorgt voor de nodige rust en luwte in de eendenkooi. Aan het einde van iedere vangpijp bevindt zich het vangsysteem waar de eend uiteindelijk gevangen wordt.

eendenkooi
(© tekening: J.W. Zuidhoek/Eendenkooi Stichting)
 

Vroeger werden de eendensoorten alleen gevangen voor consumptie. Tegenwoordig wordt in Nederland alleen nog de wilde eend voor ‘de bout’ gevangen. Andere eendensoorten worden geringd voor wetenschappelijk onderzoek.

Kooiker

Een kooiker is degene die de eendenkooi, zoals de vangpijpen en het kooibos, onderhoudt. Ook zorgt hij voor de eenden en de kooihond. Daarnaast vangt hij de eendensoorten.

Cursus

Diverse hoofdstukken uit de cursus Jacht & Faunabeheer vormen met een aanvullende module de voorbereiding op het examen. De module omvat specifieke leerstof over eendenkooien en kooibedrijf. In de module is vermeld welke hoofdstukken uit de cursus Jacht & Faunabeheer u dient te bestuderen. De lesstof wordt behandeld op verschillende theorie-bijeenkomsten van de cursus Jacht & Faunabeheer. Daarnaast worden in het kader van de eendenkooimodule een praktijkexcursie georganiseerd en een aparte theorieles.

Vanaf 1 juni kunt u zich voor de cursus Jacht & Faunabeheer met module Jacht met eendenkooi aanmelden via deze website.

Vanwege de huidige maatregelen van de rijksoverheid met betrekking tot de coronasituatie hebben wij moeten besluiten de fysieke theorielessen in onze cursusplaatsen te laten vervallen. De theorielessen zullen nu worden omgezet in onlinelessen.

Examen

Het examen voor de jacht met een eendenkooi wordt ten minste één keer per jaar - in april/mei – afgenomen. Het is een schriftelijk theorie-examen en bestaat uit 55 meerkeuzevragen. In 2020 bedraagt het examengeld € 188,-- incl. 21% btw.

Over de regelingen die betrekking hebben op het examen wordt u tijdens uw studie tijdig geïnformeerd.

Wilt u meer weten over eendenkooi en kooibedrijf? Kijkt u op www.eendenkooi.net en www.kooikersvereniging.nl

Cursuslocaties

Groningen
Aduard

op maandagavond

vol
Friesland
Wirdum

op dinsdagavond

vol
Drenthe
Grolloo

op woensdagavond

vol
Overijssel
Staphorst

op donderdagavond

vol
Weerselo

op dinsdagavond

vol
Flevoland
Biddinghuizen (zaterdag)

op zaterdag (overdag!)

vol
Biddinghuizen (zondag)

op zondag (overdag!)

vol
Biddinghuizen (zondag, 2e groep)

op zondag (overdag!)

vol
Biddinghuizen (zondag, 3e groep)

op zondag (overdag!)

vol
Gelderland
Laren (Gld)

op woensdagavond

vol
Ochten

op donderdagavond

vol
Utrecht
De Bilt

op woensdagavond

vol
Noord-Holland
Wormer

op maandagavond

vol
Zuid-Holland
Alblasserdam

op woensdagavond

vol
Moerkapelle

op dinsdagavond

vol
Zeeland
Krabbendijke

op maandagavond

vol
Noord-Brabant
De Moer

op donderdagavond

vol
Oirschot

op woensdagavond

vol
Limburg
Roosteren

op dinsdagavond

vol

Kosten

Jaarlijks opent op 1 juni de inschrijving voor de cursus die in november start.

Het lesgeld voor de SJN-cursus Jacht & Faunabeheer 2020/2021 bedraagt € 525,-- incl. 21% btw. U dient het lesgeld direct bij uw aanmelding te betalen. Pas na ontvangst van uw gegevens en van het lesgeld wordt u ingeschreven voor de cursus Jacht & Faunabeheer met tekst module Jacht met een eendenkooi.

 

€ 525,00